Technická univerzita oslavuje, za 60 rokov má vyše 21 000 absolventov

19.09.2012 Zvolen

Zvolen 18. septembra (TASR) - Približne 21.300 ľudí absolvovalo od roku 1952 brány Technickej univerzity (pred tým Vysokej školy lesníckej a drevárskej) vo Zvolene. Jediná slovenská univerzita so zameraním na les a drevo oslavuje v týchto dňoch 60 rokov svojho založenia.

Ako odznelo na dnešnej slávnosti v aule univerzity, tento rok navyše uplynie aj 250 rokov odvtedy, ako cisárovná Mária Terézia rozhodla o zriadení Praktickej školy v Banskej Štiavnici, ako vyššieho odborného učilišťa zameraného na vzdelávanie banských odborníkov. Tým sa v roku 1762 začali písať dejiny vysokoškolského technického štúdia na Slovensku. Štiavnickú Praktickú školu potom povýšila v roku 1770 na Banícku akadémiu. Pri nej v roku 1807 jej vnuk František I., založil Lesnícky ústav, čo znamená 205 rokov samostatného lesníckeho vysokoškolského štúdia na Slovensku a v strednej Európe vôbec.

K jubileám možno prirátať aj dvadsať rokov používania jej súčasného názvu Technická univerzita, na ktorú bola v roku 1992 premenovaná z Vysokej školy lesníckej a drevárskej. Tento rok 60. výročie svojho založenia oslavuje aj Slovenská lesnícka a drevárska knižnica pri TU a škola si súčasne pripomína sté výročie narodenia profesora Františka Papánka, prvého rektora Vysokej školy lesníckej a drevárskej.


Centrum lesníckeho školstva na Slovensku

Prezident Ivan Gašparovič v príhovore k účastníkom osláv výročia založenia Technickej univerzity. Foto: TASR
Ako na dnešnej slávnosti uviedol prezident SR Ivan Gašparovič, Zvolen sa stal celkom prirodzene centrom lesníckeho školstva na Slovensku. "Škola dala študentom možnosti uplatniť sa v odvetviach, ktoré sú dnes v kurze," povedal.

V tejto súvislosti ale kritizoval značný odlev našich mladých absolventov do zahraničia, bez toho, aby doma pri návrate mali perspektívu rovnocenných podmienok a ohodnotenia. "Bohužiaľ, vzdelávame ľudí pre cudzinu a doma nám zatiaľ chýbajú," konštatoval.

Podmienky pre mladých

Hovoriť o tomto probléme podľa neho nestačí. Treba vytvoriť také podmienky, aby mladí ľudia, absolventi škôl, mali perspektívu a dobré existenčné podmienky. Ďalším pretrvávajúcim problémom nášho vysokoškolského systéme je podľa prezidenta aj jeho nepružnosť pri zosúladení s požiadavkami praxe.


Hlava štátu sa dotkla aj dlhotrvajúcich sporov lesníkov s ochranármi, ohľadom ťažby dreva na lykožrútom postihnutých územiach. "Je pre mňa nepochopiteľné, keď sa dostáva do konfliktu ochranca prírody s lesníkom, ktorý sa v dlhoročnej histórii zaslúžil o to, že máme také pekné lesy. Sám lesník je totiž ochrancom prírody," uviedol. Pripomenul tiež ale, že les nemôže byť len zdrojom finančného efektu, ale aj miesto pre relax a oddych všetkých ľudí.

Súčasťou dnešnej slávnosti bola aj inaugurácia rektora TU Rudolfa Kropila, promócie nových čestných doktorov a odovzdanie Ceny Technickej univerzity vo Zvolene.
 

Vyberte región